Dezvoltăm primul program de parenting pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale

Școala, pe lângă faptul că este un spațiul de învățare, mai este și un mediu în care copiii, dar și părinții acestora trebuie să găsească sprijin și acceptare, indiferent de particularitățile sau nevoile fiecăruia. Iar cadrele didactice de sprijin joacă un rol foarte important în acest proces, fiind acei specialiști care oferă suport educațional și contribuie la incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Pentru ca sprijinul oferit să fie cât mai eficient, cadrul didactic de sprijin lucrează împreună cu părinții, profesorii de la clasă și alți specialiști, pentru a găsi cele mai potrivite metode de lucru, adaptate nevoilor copilului.

Pornind de la această realitate, A.O Prietena mea, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF Moldova, va lansa un program dedicat părinților și dezvoltat împreună cu cadrele didactice de sprijin din cele 30 de școli model din Republica Moldova.

Aceste instituții model, pe lângă rolul lor educațional de bază, pun accent pe dezvoltarea unui mediu educațional incluziv, iar unul dintre principiile-cheie este consolidarea parteneriatelor între școli, familii și comunitate, precum și încurajarea diversității culturale, cultivarea toleranței și a responsabilității globale. 

În acest context, Asociația „Prietena mea” susține eforturile MEC prin dezvoltarea unui program de formare care sprijină cadrele didactice să înțeleagă mai bine provocările părinților și să-i sprijine în crearea unui mediu de susținere și integrare socială pentru copiii lor.

Ce presupune acest program?

Programul de formare pentru cadrele didactice de sprijin a fost construit pornind de la un studiu amplu realizat în cadrul platformei abilitare.md, care a analizat percepțiile, experiențele și provocările trăite de părinții copiilor cu dizabilități. 
Astfel, în baza rezultatelor studiului, au fost identificate patru arii tematice care ar putea oferi răspunsuri la mai frecvente întrebări și dileme. Reieșind din asta, am structurat programul de formare în patru module interconectate, care abordează subiecte pentru sprijinul emoțional, educațional și social al părinților și copiilor.

  • Modulul 1 – Eu (ca mamă/tată): se concentrează pe dezvoltarea personală a părinților, ajutându-i să înțeleagă și să accepte diversitatea și nevoile copiilor cu dizabilități
  • Modulul 2 – Eu (ca mamă/tată) + copilul meu: pune accent pe consolidarea relației părinte-copil, dezvoltând abilități de comunicare și sprijinirea părinților în înțelegerea nevoilor emoționale ale copiilor lor.
  • Modulul 3 – Eu (ca mamă/tată) + familia mea: abordează dinamica familială, oferind strategii pentru gestionarea stresului parental și crearea unui mediu armonios în familie. 
  • Modulul 4 – Eu (ca mamă/tată) + societatea: se concentrează pe integrarea socială și advocacy, formând cadrele didactice pentru a sprijini părinții în interacțiunile cu comunitatea și pentru a promova educația incluzivă și drepturile copiilor cu dizabilități.

Ce s-a întâmplat până acum?

În perioada noiembrie 2024 – februarie 2025, am organizat opt sesiuni de formare, fiecare concentrată pe o tematică specifică. De la înțelegerea propriilor emoții, la aprofundarea noțiunilor despre dizabilitate, la relația părinte-copil și până la activități practice, ateliere, dezbateri și discuții despre rolul părinților în comunitate.
Tematicile au fost construite pornind de la provocările părinților, iar la fiecare sesiune am abordat subiecte pentru sprijinul emoțional, educațional și social al familiilor.
S-a discutat despre:
– dezvoltarea personală a părinților/îngrijitorilor copiilor cu dizabilități;
– dezvoltarea auto-conștientizării și abilităților de comunicare;
– înțelegerea dizabilităților și a stadiilor de dezvoltare ale copiilor;
– inteligența emoțională și reziliența la stres;
– rolul părinților în comunitate;
– importanța integrării sociale și a advocacy-ului și multe alte aspecte importante. 

Toate aceste întâlniri au avut scopul de a echipa cadrele didactice de sprijin, pe lângă cunoștințele pe care le posedă, cu instrumente practice, dar și cu o înțelegere mai profundă a provocărilor cu care se confruntă părinții copiilor cu dizabilități.
Totodată aceste sesiuni nu au fost doar instruiri, ci un proces de co-creare a programului de parenting pentru părinți și îngrijitori ai copiilor cu nevoi speciale, în care cadrele didactice au contribuit activ la dezvoltarea conținutului.

Ce urmează?

Suntem în etapa de elaborare a acestui program, care va sta la baza sesiunilor viitoare destinate părinților. În paralel, mergem prin școlile implicate, unde, alături de cadrele didactice de sprijin, prezentăm părinților platforma abilitate.md. Până acum, am ajuns în 6 dintre cele 30 de instituții selectate, iar fiecare întâlnire ne aduce mai aproape de ceea ce urmează.
 

UNICEF și Prietena Mea au lansat Abilitare.md – o platformă informațională dedicată părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități din Moldova
UNICEF și Prietena Mea au lansat Abilitare.md – o platformă informațională dedicată părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități din Moldova

UNICEF și Asociația Prietena Mea au lansat Abilitare.md - prima platformă informațională online dedicată părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități din Moldova.

Aceasta reprezintă un spațiu sigur și accesibil, unde aceștia pot găsi resurse informaționale specializate, inclusiv articole elaborate de psihologi și psihoterapeuți, care oferă sprijin și ghidaj pe parcursul diferitelor etape de acceptare a dizabilității. Abilitare.md devine astfel un instrument esențial pentru toți cei care au nevoie de informații relevante și susținere emoțională, contribuind la construirea unei comunități informate și sprijinitoare pentru părinți și îngrijitori.

Platforma Abilitare.md este dezvoltată în baza unui studiu, în cadrul căruia au fost consultați peste 900 de părinți și îngrijitori, pentru a identifica nevoile și provocările cu care se confruntă zilnic. 

Abilitare.md vine să răspundă acestor nevoi și devine o resursă online esențială pentru toți părinții care caută soluții, suport emoțional și un mediu prietenos în care să se regăsească. 

La evenimentul de lansare, Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a subliniat angajamentul autorităților de a sprijini inițiativele care promovează incluziunea: „Abilitare.md reprezintă un exemplu concret de creare a unui sistem de suport pentru familiile cu copii cu dizabilități, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale rămâne angajat să colaboreze pentru a dezvolta politici care să asigure incluziunea și șanse egale pentru toți copiii”.

Pe lângă sprijinul direct oferit părinților, platforma se adresează și specialiștilor care lucrează cu copiii cu dizabilități, extinzându-și astfel impactul în mediul educațional. În parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF Moldova, dezvoltă primul program de parenting dedicat părinților copiilor cu dizabilități din țară. 30 de cadre didactice de sprijin din școlile model vor contribui la crearea programului „Abilitare pentru părinți”. Această inițiativă unică va oferi părinților și îngrijitorilor instrumentele necesare pentru a sprijini dezvoltarea și incluziunea copiilor lor.

„Această platformă nu vine doar în sprijinul părinților, ci oferă un suport important și pentru sistemul educațional. Știm că succesul în educație este posibil atunci când părintele și cadrul didactic – educatorul sau profesorul – lucrează împreună, în aceeași direcție, cu activități coordonate și adaptate nevoilor copilului”, a declarat Viorica Negrei, reprezentanta Ministrului Educației și Cercetării

Platforma își mai propune să sprijine mamele și tații din întreaga țară, încurajându-i să formeze grupuri de suport. Aceste grupuri vor deveni o voce puternică și vor desfășura activități de advocacy, oferindu-le mai multor părinți un spațiu pentru a-și împărtăși experiențele și a aduce în prim-plan nevoile reale ale copiilor lor. În acest fel, abilitare.md îi va ajuta să devină vocea schimbării în propriile comunități.

„Ne dorim ca această platformă să fie mai mult decât un site web – vrem să devină o rețea dinamică de advocacy pentru copiii cu dizabilități și familiile acestora, creând spații pentru participare, împărtășirea experiențelor și sprijin reciproc. Grupurile și comunitățile de părinți dețin o putere importantă, iar experiențele și perspectivele lor colective au o valoare imensă. Prin aceste rețele, părinții nu doar că se sprijină reciproc, ci se și împuternicesc unul pe celălalt să devină agenți ai schimbării”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.

Pentru a sprijini și mai mult aceste eforturi și a asigura sustenabilitatea, abilitare.md va oferi ghiduri și cursuri special concepute pentru părinți, despre cum să gestioneze nevoile specifice ale copiilor lor, dar și cum să abordeze provocările legate de atitudinile și comportamentele din societate, cum ar fi discriminarea și stigmatizarea. 

Ludmila Adamciuc, fondatoarea Asociației Prietena mea și gazda evenimentului, a subliniat importanța și viziunea din spatele acestei inițiative: „Munca de până acum ne-a arătat cât de important este sprijinul și răspunsul la nevoile reale ale părinților. Tocmai de aceea, abilitare.md a venit ca o resursă esențială disponibilă la un click distanță din orice colț al țării. Credem în puterea comunității și ne dorim ca această platformă să inspire schimbare, să apropie oamenii și să contribuie la construirea unei societăți mai incluzive și mai empatice”.

Prezentă la evenimentul de lansare a fost și Mariana Rotaru, Coordonatoare de proiect în cadrul Oficiului KfW la Chișinău, care a subliniat următoarele: „Această lansare marchează un moment deosebit în societate și, anume, faptul că pune la dispoziție o sursă veridică de informație, de resurse, de sprijin pentru cei care, zi de zi, cu devotament și dragoste necondiționată au grijă de copii cu dizabilități.  Și îmi doresc ca abilitare.md să fie mai mult decât o platformă, să fie un partener, o comunitate, o familie în care fiecare membru își împărtășește experiențe, idei inovatoare, sfaturi practice și o vorbă caldă de suport”.

Platforma abilitare.md este parte a proiectul UNICEF „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, este implementat de Asociația Prietena Mea, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.

Prietena Mea și UNICEF lansează studiul „Cunoștințe, atitudini și provocări ale părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova”
Prietena Mea și UNICEF lansează studiul „Cunoștințe, atitudini și provocări ale părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova”

80% dintre părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități simt un grad înalt de stigmatizare și discriminare din partea societății, dar și a specialiștilor din diferite domenii. Aceasta este doar una dintre constatările analizei sociologice privind „Cunoștințele, atitudinile și provocările părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova” realizate de AO Prietenamea și UNICEF Moldova.

Asociația „Prietena Mea” și UNICEF Moldova, dezvoltă prima platformă pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități din Republica Moldova pentru a-i sprijini în diferite etape de acceptare a dizabilității. La baza acestei inițiative este analiza sociologică care reflectă nevoile și provocările cu care se confruntă părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale. Peste 850 de persoane au participat la sondajul online, iar 100 de părinți și îngrijitori au partipat la discuțiile de grup în regiunile Edineț, Bălți, Ialoveni și Chișinău. Potrivit profilului, au participat persoane  cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, atât femei cât și bărbați, din mediul urban și rural.

Conform datelor, unul din trei părinți experimentează sentimente de vinovăție, jenă și rușine în locuri publice. De asemenea 47% dintre părinți consideră că stima lor de sine este afectată, iar 45% se simt epuizați emoțional.

La nivel individual, părinții speră încă la o „corectare miraculoasă a problemei”. Prejudecățile specialiștilor și ale societății au un impact negativ asupra părinților, în special asupra mamelor, care își asociază propria identitate cu dizabilitatea copilului.

Reieșind din studiu, părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități au nevoie de asistență psihologică, în special în etapa inițială de comunicare a dizabilității copilului, pentru a înțelege și accepta situația.

Datele principale ale studiului sunt disponibile online pe studiu.abilitare.md/ și reprezintă un instrument potrivit pentru instituțiile guvernamentale, organizațiile internaționale, părinții și îngrijitorii, mass-media și societatea civilă din Republica Moldova. 

În baza datelor identificate „Prietena Mea” și UNICEF dezvoltă prima platformă pentru părinții cu copii cu dizabilități din Republica Moldova (abilitare.md). Aceasta va oferi materiale de suport specializate și va constitui o sursă de informare credibilă atât a părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități, cât și a specialiștilor care lucrează cu această categorie de persoane.

Acest studiu a fost realizat de către AO Prietena Mea și UNICEF Moldova  în cadrul proiectului „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”,, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).

„Viața mea nu e alb-negru” sau cum părinții copiilor cu dizabilități care și-au colorat viața
„Viața mea nu e alb-negru” sau cum părinții copiilor cu dizabilități care și-au colorat viața

Luna octombrie 2024 a rămas în amintirea noastră ca fiind una plină de culoare. S-a întâmplat asta grație campaniei „Viața mea nu e alb-negru”, prin care am vrut să facem cunoscute poveștile părinților copiilor cu nevoi speciale. 

Într-o societate care încă privește deseori aceste familii printr-o lentilă rigidă, am vrut să schimbăm perspectiva – să adăugăm culoare, empatie și înțelegere acolo unde, de multe ori, există doar prejudecăți. Astfel, campania a fost mai mult decât un eveniment de interacțiune creativă; a fost un spațiu în care 18 părinții și-au deschis sufletul și-au dat formă și culoare propriei povești. 

În prima etapă, fiecare părinte a participat în cadrul unei sesiuni foto, unde a fost fotografiat într-un portret alb-negru, ca un simbol al primei emoții trăite în momentul confruntării cu diagnosticul copilului lor.

În cea de-a doua etapă, mamele și tații participanți și-au „colorat” fotografia, la fel cum, după ce au acceptat diagnosticul, au început să aducă, treptat, câte un strop de culoare în viața lor. Acest proces de conexiune și exprimare artistică, de la alb-negru la culori, a permis părinților să-și exprime emoțiile, curajul și iubirea pentru viața pe care o împărtășesc alături de puiul lor. 


Campania „Viața mea nu e alb-negru” nu s-a oprit însă doar la acest atelier. La final, toate portretele au fost prezentate într-o expoziție, vernisată inițial în cadrul evenimentului de lansare. Iar ulterior, expoziția a fost găzduită de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Acest eveniment a oferit o oportunitate de a comunica cu viitorii specialiști de la Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială, împărtășind din experiențele celor 18 părinți.


Suntem recunoscători tuturor părinților care au participat în această campanie și le mulțumim pentru curajul de a-și arăta vulnerabilitatea, dar și pentru puterea lor de a vedea dincolo de dizabilitatea copilului lor. Grație lor, ne-am reconfirmat faptul că viața alături de un copil cu necesități speciale nu este, și nu va fi niciodată, doar alb-negru. Este o viață plină de profunzime, dragoste și forță. 

„Viața mea nu e alb-negru” a fost doar un început, o primă încercare de a adăuga culoare în percepțiile, deseori neclintite, ale societății. Suntem încrezători că această campanie va continua să inspire și să îmbogățească înțelesul diversității și empatiei în comunitatea noastră.

***
Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).