De 20 de ani încoace, termenul de Blue Monday (n.r Lunea cea tristă) a luat tot mai multă amploare și în jurul acestuia au avut loc o mulțime de dezbateri. Ce semnifică, totuși, această zi de „luni tristă”?
Blue Monday este considerată, în mod simbolic, cea mai deprimantă zi din an, fiind asociată cu cea de-a treia zi de luni a lunii ianuarie, care este catalogată drept o perioadă în care entuziasmul sărbătorilor s-a risipit, zilele sunt încă scurte, iar presiunile financiare pot apăsa asupra stării emoționale.
Cel care a conceptualizat și a venit cu o formulă a acestui termen a fost psihologul Cliff Arnall, bazându-se pe o formulă matematică ce lua în considerare factori precum: vremea, datoriile acumulate după sărbători, nivelul de motivație scăzut și sentimentul de nevoie de schimbare. Deși această formulă a fost intens criticată pentru lipsa sa de fondare științifică, conceptul a câștigat popularitate, mai ales în campanii publicitare, transformându-se într-un simbol al stărilor depresive din această perioadă a anului.
Totuși, dincolo de termeni, concepte și formule, ce facem ca să nu lăsăm tristețea să ne fure zilele, mai ales dacă ne copleșesc responsabilitățile de părinți a copiilor cu necesități speciale?
– În primul rând, fii deschis/deschisă și vorbește cu oamenii apropiați despre stările tale. De cele mai multe ori, lucrurile devin mai simple după ce te împărtășești cu oamenii despre gândurile care te macină.
– Știm că începutul de an înseamnă o groază de rezoluții, care necesită uneori efort cosmic. Sugestia noastră e să te focusezi pe lucruri care le poți face cu pași mici, dar încrezuți. Așa vei învăța să te bucuri de proces și să nu ai așteptări mari de la tine.
– Fă multă mișcare, de exemplu, încearcă să creezi o obișnuință de a ieși cu familia la plimbare. Astfel, veți petrece împreună timp calitativ, dar totodată vei fi mai activ(ă) și îți vei limpezi mintea.
– Găsește o fărâmă de timp pentru tine. În acest articol găsești câteva sfaturi utile despre cum să-ți prioritizezi starea de bine.
– Și la final… găsește în fiecare zi ceva minunat ce s-a întâmplat cu tine și notează câte trei lucruri pentru care ești recunoscător/recunoscătoare. Iar la final de an vei avea peste 1.000 de motive pentru care se merită a fi trăită viața.
Iar cel mai important, Blue Monday poate fi o zi ca oricare alta, dacă îi adăugăm puțin sens, iubire și speranță.