Cum a fost creată prima platformă dedicată părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități

Cum a fost creată prima platformă dedicată părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități

În premieră pentru Republica Moldova, părinți și îngrijitorii copiilor cu dizabilități au acum o resursă dedicată lor – platforma abilitare.md. Creată în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare, această inițiativă reprezintă o resursă informațională necesară în sprijinirea familiilor și promovarea incluziunii sociale. 
Acest articol prezintă, în ordine cronologică, tot ceea ce s-a întâmplat până la lansarea platformei, evenimente ce sunt legate printr-un fir roșu între ele. 

***

Despre începuturi

Cercetarea și pregătirea platformei abilitare.md a început acum un an, cu un studiu amplu, disponibil aici, care a evidențiat nevoile primordiale a peste 900 de părinți ai copiilor cu necesități speciale. În acest fel am descoperit, pe deoparte, cât de important este sprijinul emoțional și psihologic, și pe de altă parte, cât de necesare sunt informațiile veridice elementare privind dizabilitatea. Astfel, acest studiu a servit ca temelie pentru cele două mari inițiative: platforma online și programul de parenting. 
 

Sesiuni de formare și crearea unei comunități de sprijin

Până la lansarea oficială, Asociația Prietena Mea și UNICEF au organizat sesiuni de formare în mai multe regiuni, implicând peste 90 de mame și tați din Edineț, Bălți, Ialoveni și Chișinău. Aceste sesiuni sesiuni s-au concentrat pe conștientizarea identității părinților în contextul creșterii unui copil cu dizabilități și pe crearea unui spațiu de conectare emoțională. Iar mai târziu, feedback-ul recepționat de la aceste sesiuni, ne-a ajutat să modelăm și să îmbunătățim structura cursului nostru online, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor reale ale familiilor.


Schimb de bune practici la nivel internațional

Un alt aspect important al proiectului a fost schimbul de bune practici cu UNICEF Liban, pentru identificarea modalităților de sprijinire a acestui grup vulnerabil. Astfel, Amal El-Jabali, Specialistă în Educație la UNICEF Liban, a împărtășit perspectiva lor și modul în care au implementat programele menite să ofere suport părinților copiilor cu dizabilități. Această colaborare internațională a contribuit la modelarea unei viziuni holistice pentru abilitare.md. 
 

Tabăra de vară

În vara lui 2024, Asociația Prietena mea a organizat o tabără de șapte zile, dedicată părinților copiilor cu dizabilități și micuților lor. Timp de o săptămână, într-un spațiu sigur, familiile au avut ocazia să-și împărtășească poveștile, să se conecteze între ei, să învețe unii de la alții, dar totodată să descopere lucruri noi. Dar cel mai important, părinții au parcurs cele cinci etape ale acceptării, ghidați de un psiholog, și au participat la ateliere precum: art-terapie, dialog interior pozitiv și parenting, unde părinții, alături de mai mulți specialiști, au fost implicați nemijlocit la crearea curriculumului pentru programul de parenting. Astfel, ei au fost abilitați să contribuie activ la crearea unor soluții care răspund nevoilor lor. În același timp, copiii s-au bucurat de activități recreative și momente de joacă.


Ziua cea mare – Lansarea platformei abilitare.md

Pe 27 noiembrie 2024, platforma abilitare.md, după un an de muncă intensă, a fost lansată oficial. Evenimentul a celebrat eforturile depuse de echipa Prietena Mea și UNICEF Moldova, dar și partenerii implicați în acest proiect, pentru ca aceasta să ajungă să fie o resursă unică din Republica Moldova, pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități. 
Platforma abilitare.md este concepută să servească comunității, oferind un spațiu sigur unde fiecare părinte, îngrijitor sau specialist să găsească informații valoroase și sprijin.


Primul program de parenting pentru părinții copiilor cu dizabilități din Moldova

Ministerul Educației împreună cu UNICEF Moldova și Prietena mea își propune să abiliteze cadrele didactice de sprijin, dezvoltând un program de parenting. Acesta va include instrumente și strategii pentru gestionarea emoțiilor, acceptarea dizabilității copiilor și promovarea drepturilor acestora. Proiectul are la bază sondaje, focus grupuri și interviuri realizate de UNICEF și AO Prietena Mea în 2023. Cadrele didactice nu doar vor implementa programul, ci vor contribui activ la co-crearea acestuia. De-a lungul anului școlar, vor fi organizate șase sesiuni de instruire pentru cadrele de sprijin din fiecare școală. 

***

Proiectul „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, este implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare. 

Schimb de sprijin: Dezvoltăm primul program de parenting pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale
Schimb de sprijin: Dezvoltăm primul program de parenting pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale

Școala, pe lângă faptul că este un spațiul de învățare, mai este și un mediu în care copiii, dar și părinții acestora trebuie să găsească sprijin și acceptare, indiferent de particularitățile sau nevoile fiecăruia. Iar cadrele didactice de sprijin joacă un rol foarte important în acest proces, fiind acei specialiști care oferă suport educațional și contribuie la incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale.



Pentru ca sprijinul oferit să fie cât mai eficient, cadrul didactic de sprijin lucrează împreună cu părinții, profesorii de la clasă și alți specialiști, pentru a găsi cele mai potrivite metode de lucru, adaptate nevoilor copilului.



Pornind de la această realitate, A.O Prietena mea, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF Moldova, va lansa un program dedicat părinților și dezvoltat împreună cu cadrele didactice de sprijin din cele 30 de școli model din Republica Moldova.



Aceste instituții model, pe lângă rolul lor educațional de bază, pun accent pe dezvoltarea unui mediu educațional incluziv, iar unul dintre principiile-cheie este consolidarea parteneriatelor între școli, familii și comunitate, precum și încurajarea diversității culturale, cultivarea toleranței și a responsabilității globale. 



În acest context, Asociația „Prietena mea” susține eforturile MEC prin dezvoltarea unui program de formare care sprijină cadrele didactice să înțeleagă mai bine provocările părinților și să-i sprijine în crearea unui mediu de susținere și integrare socială pentru copiii lor.



Ce presupune acest program?


Programul de formare pentru cadrele didactice de sprijin a fost construit pornind de la un studiu amplu realizat în cadrul platformei abilitare.md, care a analizat percepțiile, experiențele și provocările trăite de părinții copiilor cu dizabilități. 

Astfel, în baza rezultatelor studiului, au fost identificate patru arii tematice care ar putea oferi răspunsuri la mai frecvente întrebări și dileme. Reieșind din asta, am structurat programul de formare în patru module interconectate, care abordează subiecte pentru sprijinul emoțional, educațional și social al părinților și copiilor.



Modulul 1 – Eu (ca mamă/tată): se concentrează pe dezvoltarea personală a părinților, ajutându-i să înțeleagă și să accepte diversitatea și nevoile copiilor cu dizabilități

Modulul 2 – Eu (ca mamă/tată) + copilul meu: pune accent pe consolidarea relației părinte-copil, dezvoltând abilități de comunicare și sprijinirea părinților în înțelegerea nevoilor emoționale ale copiilor lor.

Modulul 3 – Eu (ca mamă/tată) + familia mea: abordează dinamica familială, oferind strategii pentru gestionarea stresului parental și crearea unui mediu armonios în familie. 
Modulul 4 – Eu (ca mamă/tată) + societatea: se concentrează pe integrarea socială și advocacy, formând cadrele didactice pentru a sprijini părinții în interacțiunile cu comunitatea și pentru a promova educația incluzivă și drepturile copiilor cu dizabilități.

Ce s-a întâmplat până acum?

În perioada noiembrie 2024 – februarie 2025, am organizat opt sesiuni de formare, fiecare concentrată pe o tematică specifică. De la înțelegerea propriilor emoții, la aprofundarea noțiunilor despre dizabilitate, la relația părinte-copil și până la activități practice, ateliere, dezbateri și discuții despre rolul părinților în comunitate.

Tematicile au fost construite pornind de la provocările părinților, iar la fiecare sesiune am abordat subiecte pentru sprijinul emoțional, educațional și social al familiilor.

S-a discutat despre:

  • dezvoltarea personală a părinților/îngrijitorilor copiilor cu dizabilități;

  • dezvoltarea auto-conștientizării și abilităților de comunicare;

  • înțelegerea dizabilităților și a stadiilor de dezvoltare ale copiilor;

  • inteligența emoțională și reziliența la stres;

  • rolul părinților în comunitate;

  • importanța integrării sociale și a advocacy-ului și multe alte aspecte importante. 



Toate aceste întâlniri au avut scopul de a echipa cadrele didactice de sprijin, pe lângă cunoștințele pe care le posedă, cu instrumente practice, dar și cu o înțelegere mai profundă a provocărilor cu care se confruntă părinții copiilor cu dizabilități.

Totodată aceste sesiuni nu au fost doar instruiri, ci un proces de co-creare a programului de parenting pentru părinți și îngrijitori ai copiilor cu nevoi speciale, în care cadrele didactice au contribuit activ la dezvoltarea conținutului.
 

Ce urmează?

Suntem în etapa de elaborare a acestui program, care va sta la baza sesiunilor viitoare destinate părinților. În paralel, mergem prin școlile implicate, unde, alături de cadrele didactice de sprijin, prezentăm părinților platforma abilitate.md. Până acum, am ajuns în 6 dintre cele 30 de instituții selectate, iar fiecare întâlnire ne aduce mai aproape de ceea ce urmează.

Cinci idei de activități simple pentru o vacanță activă
Cinci idei de activități simple pentru o vacanță activă

Vara, dar mai ales vacanța de vară, e perioada în care putem petrece mai mult timp în familie, putem dedica mai multă atenție activităților și, cel mai important, toate astea să întâmplă fără grabă.

Dar cum umplem timpul copilului cu sens, dar fără presiune? Cum păstrăm ritmul blând, dar oferim și stimulare? Cum continuăm să lucrăm la încredere, autonomie și înțelegere? Cum facem ca vacanța să se simtă vacanță?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, am pregătit cinci idei de activități simple, dar utile, care îmbină jocul, conectarea și învățarea în propriul ritm. 

  • Exerciții de autonomie prin joc

Amenajați un spațiu mic în casă sau afară (un raft, o cutie, o tavă) unde copilul să aibă activități pregătite special pentru el, în funcție de ce poate face fără ajutor: să ude o plantă, să sorteze obiecte, să deschidă o carte senzorială etc. Repetarea acestor sarcini simple construiește încredere și autonomie.

  • Faceți din lectură un tabiet 

Puteți începe cu ABC-darul Egalității, un abecedar altfel, nu despre litere, ci despre ceea ce numim noi, oamenii mari, valori. Iar copiii le simt mai întâi cu inima, prin gesturi și emoții, înainte să le înțeleagă cu mintea. Poveștile scurte și imaginile colorate vorbesc despre prietenie, curaj, empatie pe limba celor mici. E o carte bună de citit împreună, de căutat răspunsuri la întrebări și de explorat imaginația.

  • Gătiți din ce oferă vara

Folosiți legumele și fructele de sezon pentru a găti împreună. Lăsați copilul să spele roșii, să rupă frunze de salată, să guste, să miroasă, să aleagă culori. Nu contează cât durează sau cât de corect iese, ci că aveți o activitate împreună, mai ales că astfel se dezvoltă și motricitatea fină, și încrederea în propriile forțe.

  • Albumul cu amintiri 

Creați împreună un album de vacanță cu fotografii, desene sau colaje.  Lipiți imagini cu activitățile preferate, scrieți (sau dictați) câteva cuvinte despre ce a plăcut și ce nu. Pentru copiii care nu comunică verbal, puteți folosi stickere cu fețe vesele/triste sau pictograme. Această activitată e un bun exercițiu de a construi narațiuni și de a înțelege mai bine emoțiile. 

  • Zi tematică acasă

Alegeți o temă pentru o zi: zi de animale, zi de culori, zi de pădure, zi de apă. Puteți adapta totul în jurul acelei idei, cu activități simple așa încât să stârniți curiozitatea copilului. 

De exemplu, în ziua pădurii puteți asculta sunete din natură, construi un „copac” din carton, aduna frunze sau, pur și simplu, explora ce aveți prin curte sau parc, ca niște mici exploratori.

Și spre final, rețineți că nu există zile sau activități perfecte. Dar există acțiuni mici care pot oferi copilului un spațiu unde să se simtă încurajat, văzut și conectat. Iar noi vă încurajăm să experimentați, să observați și să vă bucurați de timp petrecut împreună, fără presiune. 

Să înceapă vacanța!

Cuvinte care cresc aripi. Ce merită să audă fiecare copil de 1 iunie
Cuvinte care cresc aripi. Ce merită să audă fiecare copil de 1 iunie

Atunci când rostim 1 iunie cel mai probabil în fața ochilor ne răsare vată dulce, înghețată, picturi pe față, baloane de săpun și copiii, care trăiesc cu sinceritate momentul, așa cum, deseori, noi maturii nu putem.

Dar dincolo de sărbătoare, spectacole și activități, Ziua Copilului este despre a recunoaște și celebra drepturile copiilor și pentru a ne reaminti cât de important este să le asigurăm un mediu în care să se simtă iubiți, protejați și acceptați.

Cuvintele contează. Mai ales când sunt rostite cu blândețe, cu empatie și fără comparații. Așadar, azi, de 1 iunie, lăsăm aici 6 mesaje pe care fiecare copil merită să le audă, fie că merge, vorbește sau simte altfel decât „majoritatea”.

Ești suficient(ă) așa cum ești. Nu trebuie să fii ca ceilalți. „Nu trebuie să dovedești nimic ca să fii iubit(ă). Valoarea ta nu depinde de cât de multe ai reușit să faci.”

Ai voie să greșești. Greșelile nu te definesc, ele doar arată că încerci.

Toate emoțiile tale sunt firești. E în regulă să fii fericit(ă), supărat(ă), confuz(ă) sau furios/furioasă. Nimic din ce simți nu e greșit.
Poți spune nu și mereu poți cere ajutor. Tu ai dreptul să te aperi, să te exprimi și să fii respectat. Chiar dacă ești mic. Chiar dacă nu poți spune tot în cuvinte.

În lume există loc pentru tine și visurile tale. Poate nu întotdeauna e ușor. Dar tu ai un loc important aici. Nu trebuie să-l ceri, el pur și simplu, îți aparține.
Ne bucurăm că exiști în viața noastră. Fără așteptări și proiectări asupra ta. Pur și simplu, ne bucurăm că ești și îți suntem recunoscători pentru asta. 

Repetați copiilor cât de mult îi iubiți. Oferiți-le atenție, grijă și prezență. Uneori, asta valorează mai mult decât orice cadou.