Cum a fost creată prima platformă dedicată părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități
În premieră pentru Republica Moldova, părinți și îngrijitorii copiilor cu dizabilități au acum o resursă dedicată lor – platforma abilitare.md. Creată în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare, această inițiativă reprezintă o resursă informațională necesară în sprijinirea familiilor și promovarea incluziunii sociale.
Acest articol prezintă, în ordine cronologică, tot ceea ce s-a întâmplat până la lansarea platformei, evenimente ce sunt legate printr-un fir roșu între ele.
***
Despre începuturi
Cercetarea și pregătirea platformei abilitare.md a început acum un an, cu un studiu amplu, disponibil aici, care a evidențiat nevoile primordiale a peste 900 de părinți ai copiilor cu necesități speciale. În acest fel am descoperit, pe deoparte, cât de important este sprijinul emoțional și psihologic, și pe de altă parte, cât de necesare sunt informațiile veridice elementare privind dizabilitatea. Astfel, acest studiu a servit ca temelie pentru cele două mari inițiative: platforma online și programul de parenting.
Sesiuni de formare și crearea unei comunități de sprijin
Până la lansarea oficială, Asociația Prietena Mea și UNICEF au organizat sesiuni de formare în mai multe regiuni, implicând peste 90 de mame și tați din Edineț, Bălți, Ialoveni și Chișinău. Aceste sesiuni sesiuni s-au concentrat pe conștientizarea identității părinților în contextul creșterii unui copil cu dizabilități și pe crearea unui spațiu de conectare emoțională. Iar mai târziu, feedback-ul recepționat de la aceste sesiuni, ne-a ajutat să modelăm și să îmbunătățim structura cursului nostru online, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor reale ale familiilor.
Schimb de bune practici la nivel internațional
Un alt aspect important al proiectului a fost schimbul de bune practici cu UNICEF Liban, pentru identificarea modalităților de sprijinire a acestui grup vulnerabil. Astfel, Amal El-Jabali, Specialistă în Educație la UNICEF Liban, a împărtășit perspectiva lor și modul în care au implementat programele menite să ofere suport părinților copiilor cu dizabilități. Această colaborare internațională a contribuit la modelarea unei viziuni holistice pentru abilitare.md.
Tabăra de vară
În vara lui 2024, Asociația Prietena mea a organizat o tabără de șapte zile, dedicată părinților copiilor cu dizabilități și micuților lor. Timp de o săptămână, într-un spațiu sigur, familiile au avut ocazia să-și împărtășească poveștile, să se conecteze între ei, să învețe unii de la alții, dar totodată să descopere lucruri noi. Dar cel mai important, părinții au parcurs cele cinci etape ale acceptării, ghidați de un psiholog, și au participat la ateliere precum: art-terapie, dialog interior pozitiv și parenting, unde părinții, alături de mai mulți specialiști, au fost implicați nemijlocit la crearea curriculumului pentru programul de parenting. Astfel, ei au fost abilitați să contribuie activ la crearea unor soluții care răspund nevoilor lor. În același timp, copiii s-au bucurat de activități recreative și momente de joacă.
Ziua cea mare – Lansarea platformei abilitare.md
Pe 27 noiembrie 2024, platforma abilitare.md, după un an de muncă intensă, a fost lansată oficial. Evenimentul a celebrat eforturile depuse de echipa Prietena Mea și UNICEF Moldova, dar și partenerii implicați în acest proiect, pentru ca aceasta să ajungă să fie o resursă unică din Republica Moldova, pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități.
Platforma abilitare.md este concepută să servească comunității, oferind un spațiu sigur unde fiecare părinte, îngrijitor sau specialist să găsească informații valoroase și sprijin.
Primul program de parenting pentru părinții copiilor cu dizabilități din Moldova
Ministerul Educației împreună cu UNICEF Moldova și Prietena mea își propune să abiliteze cadrele didactice de sprijin, dezvoltând un program de parenting. Acesta va include instrumente și strategii pentru gestionarea emoțiilor, acceptarea dizabilității copiilor și promovarea drepturilor acestora. Proiectul are la bază sondaje, focus grupuri și interviuri realizate de UNICEF și AO Prietena Mea în 2023. Cadrele didactice nu doar vor implementa programul, ci vor contribui activ la co-crearea acestuia. De-a lungul anului școlar, vor fi organizate șase sesiuni de instruire pentru cadrele de sprijin din fiecare școală.
***
Proiectul „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, este implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.
Recomandare: Activități de familie pe care le puteți face în vacanța de Paște
Vacanțele pot fi un prilej de conectare, joacă și timp calitativ petrecut în familie. Iar uneori, cele mai simple și accesibile activități pot aduce împlinire și multă energie pozitivă. În acest context, am pregătit cinci recomandări de activități de la mic la mare, pentru a trăi bucuria vacanței împreună!
Regula principală: nu căutați perfecțiunea și improvizați, dacă așa vă dorește inima!
Ateliere de creat împreună – folosiți hârtie colorată, lipici, plastilină sau materiale naturale (frunze, flori uscate) pentru a crea decorațiuni tematice. Puteți picta ouă, crea felicitări sau construi un colaj de familie. Acest tip de activitatea dezvoltă motricitatea fină și stimulează imaginația.
O zi senzorială (acasă sau afară) – organizați o zi dedicată simțurilor: mersul desculț prin iarbă, jocuri cu apă, nisip sau diferite texturi din jurul casei. Dacă vremea permite, ieșiți în curte sau parc. Lăsați copilul să exploreze în ritmul lui, aceste experiențe sunt foarte importante pentru integrarea senzorială și relaxare.
Gătiți împreună o rețetă tematică – alegeți o rețetă simplă și implicați copilului în procesul de gătit, acest lucru îl ajută să se simtă util și câștigă încredere în abilitățile sale.
Descoperiți o nouă carte împreună – citiți o poveste cu voce tare, adaptați-o sau chiar transformați-o într-un mic spectacol de teatru. Pentru copiii care nu sunt verbali, puteți folosi imagini, semne sau sunete. Lectura dezvoltă imaginația și creativitatea.
Căutare de comori cu indicii vizuale – ascundeți mici „comori” prin casă sau curte și creați indicii simple: indicatori, săgeți colorate sau mesaje scurte. Copilul va fi motivat să exploreze și să vadă în final rezultatul efortului depus.
După cum vedeți, nu este nevoie de resurse sau planuri complicate. E nevoie doar să fiți grămăjoară. Luați o pauză de la griji, încetiniți puțin și lăsați loc pentru joacă, descoperire și iubire!
Vă dorim o vacanță luminoasă, plină de momente care oferă vieții voastre sens!
Încurajarea autonomiei unui copil cu dizabilitate este un parcurs care necesită multă răbdare, încredere și înțelegere conștientă a procesului. În acest text, vă propunem să explorăm împreună pași simpli și metode, recomandate de Dr. Amy Griswold OTR și Kathryn Jones M.Ed., Ed. S, prin care părinții pot sprijini dezvoltarea independenței copilului lor, fără a pune presiune sau a grăbi ritmul individual al copilului.
Acțiunile concrete prin care părinții pot începe să încurajeze autonomia unui copil
Una dintre cele mai simple și concrete acțiuni pe care le pot întreprinde părinții în încurajarea autonomiei este aceea de a oferi mai întâi alegeri. Acest lucru poate fi în cele mai banale și simple sarcini. Oferind consecvent alegeri, copiii capătă încredere și își sporesc autonomia. O altă acțiune importantă pe care o pot întreprinde părinții este să acorde copiilor timp pentru a îndeplini sarcinile în mod independent. De multe ori, părinții sunt concentrați pe perfecțiunea sarcinii și pierd din vedere adevărul că învățarea are loc din proces, indiferent de rezultat.
Echilibru între sprijinirea copilului și oferirea unui spațiu în care acesta să învețe să se descurce singur
De multe ori, proiectăm propriile sentimente și gânduri asupra copiilor noștri. Cheia pentru găsirea echilibrului între sprijin și oferirea spațiului necesar pentru creștere se regăsește, de obicei, în înțelegerea motivațiilor și așteptărilor noastre interne. De exemplu, dacă nu conștientizez că frustrările mele față de copilul meu apar pentru că îmi doresc ca lucrurile să fie „perfecte”, mai degrabă decât pentru că vreau ca acesta să învețe, risc să intervin în proces și să mă concentrez pe un rezultat conform așteptărilor mele. Acest lucru, însă, nu este de ajutor copilului. Este important să lăsăm o marjă de eroare, deoarece eșecul în rezolvarea unei probleme nu reflectă negativ asupra noastră ca părinți.
Activități recomandate pentru a motiva un copil cu dizabilitate să-și dorească să se descurce singur
Un pas inițial foarte mic, dar esențial pentru a motiva un copil să-și dorească să îndeplinească sarcini în mod independent, poate fi să-i acordați timp separat pentru a se juca independent, fără intervenția adultului. Pur și simplu, a avea timp de joacă nestructurat, în care copilul începe să-și dezvolte capacitatea de a face singur alegeri. Iar dacă părinții fac în mod constant toate alegerile zilnice (de la îmbrăcăminte la joacă), copilul nu are ocazia să aleagă nimic. Sau, dacă părinții finalizează constant sarcinile pentru copil (deoarece își doresc perfecțiunea), copilul nu are niciun motiv să inițieze autonomia.
Rolul rutinei în dezvoltarea independenței
Rutina îi ajută pe copiii noștri cu dizabilități să dea sens lumii din jurul lor. De la înțelegerea sarcinilor de bază de acasă, până la înțelegerea indiciilor sociale, rutina modelează înțelegerea și stabilește așteptări reale. Înțelegerea succesiunii evenimentelor zilnice îi ajută pe copii să susțină dorințele și nevoile lor. A avea o rutină previzibilă îi ajută pe copii să se simtă în siguranță, deoarece contribuie la dezvoltarea unui sentiment de siguranță în gestionarea sarcinilor din viața de zi cu zi.
Cum putem încuraja copiii să participe la deciziile care îi privesc, fără a-i copleși sau a-i face să se simtă nesiguri
Este un proces constant de încercare de a oferi sprijin și de a minimiza ajutorul până când este găsit un echilibru al independenței. Acest proces se repetă pe măsură ce copilul continuă să crească și să se dezvolte. Este absolut normal ca procesul de încurajare a independenței să nu aibă succes de fiecare dată. Ca părinți, vom cădea în vechile noastre obiceiuri de a căuta perfecțiunea în detrimentul participării. Când facem acest lucru, trebuie să fim conștienți și să facem un pas înapoi, ca să le permitem copiilor noștri să își exercite dreptul de a lua decizii bazate pe propriile sentimente.
Ce concluzii putem trage?
Fiecare copil este unic, iar drumul spre independență va arăta diferit pentru fiecare. Ce este important de reținut, pentru noi ca părinți, este că autonomia nu se dezvoltă peste noapte, ci prin pași mici și constanți.
Contributoare: Dr. Amy Griswold OTD, OTR/L, CYT, CBIS și Kathryn Jones M.Ed., Ed. S
În Republica Moldova, potrivit Biroului Național de Statistică, sunt în jur de 161.900 de persoane cu dizabilități, dintre care 11.400 sunt copii cu vârsta între 0-17 ani. Cu alte cuvinte, 2,2% dintre toți copiii (de până la 18 ani) din țară au o dizabilitate.
De aceea, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, pe care o marcăm astăzi, 7 aprilie, ne dorim să vorbim despre sănătatea părinților și îngrijitorilor care zilnic duc responsabilitatea îngrijirii copiilor, a programărilor medicale, a terapiei și a rezistenței sistemelor, care uneori nu oferă alternative.
Să ai grijă de sănătatea ta, când ești mereu responsabil de altcineva, poate deveni dificil. Tocmai de aceea, vrem să reamintim că îngrijirea de sine face parte din responsabilitatea față de propria sănătate.
Cu alte cuvinte, sănătatea nu înseamnă doar absența bolii. Înseamnă bunăstare fizică, emoțională și socială. Înseamnă drepturi egale, echitate în acces, sprijin și empatie. Și mai înseamnă să nu fie nevoie să lupți pentru ceea ce ar trebui să-ți aparțină, fără condiționări sau îngrădiri.
Iar pe abilitare.md găsești resurse necesare pentru sprijin, cursuri și informații utile care îți pot oferi mai multă claritate despre stările și emoțiile care te cuprind. Nu ești singur(ă) în această călătorie și este necesar, la fel ca oricine, să ai grijă de sănătatea ta.
Ai dreptul la sprijin, la odihnă și la îngrijire medicală și emoțională – nu ca o recompensă, ci ca parte din dreptul tău la sănătate. A fi părinte sau îngrijitor nu înseamnă să te neglijezi, ci să înveți să ai grijă și de tine, pentru ca mai apoi să poți fi acolo, cu adevărat, pentru cei care au nevoie de tine.